Berghof Rod 2015

De tweede fotoreis van Horse Photo Experience, met deelnemers, is een feit! We hebben leuke deelnemers mee gehad, prachtig weer en een fantastische fotoreis!

dag 1 Het is zover, Lisa Dijk, Marlinda van der Spek en ik zijn al een dag eerder naar Berghof Rod vertrokken zodat we er optijd zouden zijn om de deelnemers te verwelkomen. Ook hebben we van de tijd gebruik gemaakt om nog een stal te bezoeken die we tijdens de reis van vorig jaar nog niet hadden bezocht – wie weet is het iets voor de reis van volgend jaar -. De deelnemers komen één voor één binnen druppelen en kunnen rustig hun spullen uitpakken en settelen voor we met z’n allen in het zonnetje gaan zitten om kennis te maken met elkaar. Het is erg leuk om te horen wat de deelnemers graag willen leren, wat hun ervaringen zijn en met welke achtergrond ze deze kant op zijn gekomen. Het levert leuke gesprekken op.

Dag 2 Vandaag staan de eerste reportages op de planning. Men wilde graag meer leren over het maken van zogenaamde black foto’s. Op stal is hier een prima plek voor en beschikbaar en als model hebben we een prachtige Andalusiër die, na even gewend te hebben, zonder hoofdstel kan staan. Prachtig! Daarna was het de beurt aan Singaro, een Aegidiënberger hengst om met zijn volle bos manen te schitteren voor ieders lens. Een Aegidiënberger is een mix tussen een Ijslander en een Paso Peruano.

Na het maken van de blackfoto’s gaan we richting de weide, waar de grond vol staat met gele paardenbloemen en een grote bloesemboom mooi in bloei staat. Wat een sprookjesachtige sfeer! Somero, een Aegidiënberger ruin laat zijn beste kant zien en steigert keer op keer voor ons. Wat een prachtig gezicht!

De eigenaresse van stal kwam ‘s middags naar ons toe en vertelde dat er een nieuw paard in de weide geïntroduceerd zou worden. Meestal gaat dit met een hoop geren, gestoei en speels gevecht gepaard. Een fantastische kans om daar te fotograferen met de deelnemers. De weide loopt flink af en wij gaan met z’n allen lager liggen zodat de lucht mooi op de achtergrond komt. De paardenkudde laat zich inderdaad goed zien en komt enkele keren heen en weer rennen. Prachtig! Het levert fijne actiefoto’s op!

Na het avondeten hadden we nog een reportage op de planning staan. Een reis zou namelijk niet compleet zijn zonder foto’s met zonsondergang. De zon begint te zakken en levert een prachtige gele gloed over de weide met merries op. De paarden rennen met wapperende manen langs ons heen en we kunnen de mooiste foto’s maken!

Dag 3 Vandaag gaan de deelnemers op Ijslanderrit en ik blijf met één deelnemer die liever niet mee wilde op stal. Het geeft ons mooi de tijd om de foto’s die we tot nu toe hebben gemaakt door te kijken en ik geef haar wat praktische tips en tricks. Na een fijne buitenrit komt iedereen weer terug op stal en na de lunch is het tijd voor de volgende reportage. We gaan naar de Paso Peruano’s. Een ras met een bijzondere gang. We kregen bijzonder tuig te zien, typisch voor dit ras en we kregen informatie over het ontstaan van dit ras. Je ziet dat deze man gepassioneerd is voor het ras en hij verteld vol overgave. Wanneer het tijd is om te fotograferen merken we verrukt op dat er een schattig veulentje in de weide staat. Hij wilt best een rondje rennen voor ons en we kunnen met prachtig tegenlicht werken. Nadat het veulentje uitgerend is krijgen we twee Paso Peruano merries voor de lens die ook de mooiste kunsten vertonen in de weide en als afsluiter zadelt de fokker een van zijn paarden op met traditioneel tuigage om zo op de foto te zetten. Een bijzonder gezicht! ‘s Avonds na het avondeten borrelen er allerlei vragen op bij de deelnemers die we graag beantwoorden. Een hele informatieve avond wordt het.

Dag 4 Vandaag staat er een Ijslanderstal op de planning. Er is op dat moment een gangenwedstrijd aan de gang, dit geeft voldoende mogelijkheid tot het maken van rijfoto’s – een wens van een aantal deelnemers -. Van de organisatie mogen we ín de binnenste ring zitten om de foto’s te maken, Een fantastisch perspectief! Aangezien alle vijf de gangen voorbij komen is er genoeg mogelijkheid om het timen te oefenen. Iets wat lastig onder de knie te krijgen is, maar als je het eenmaal kunt, houd je veel meer gelukte foto’s over. Na de wedstrijd gaan we richting een koolbloemenveld om portretfoto’s te maken. Ook hier werden wij, en de deelnemers, erg gelukkig van. De eigenaresse van stal had nog een leuke verassing voor ons. Ze hadden twee weken eerder een nieuwe hengst over laten komen uit Ijsland, een prachtig exemplaar met een hele volle bos met manen. Deze hengst mochten we fotograferen in de tuin waar de eigenaresse van stal woonde. Er stonden een aantal prachtige planten, waaronder een paarse Sering. Na al deze foto’s was het tijd voor een lunch. We hadden een mand vol met heerlijk eten mee. Op een picknickkleedje gingen we in de buurt van de wedstrijdring zitten om te kijken hoe de ene na de andere Ijslander voorbij kwam en alle vijf de gangen demonstreerde.

Na de lunch was het tijd voor de volgende stal. We gaan naar de indrukwekkende Schwarzwälder Fuchsen. Ik weet nog goed hoe die indrukwekkende hengst briesend op ons af kwam denderen. Hij speelde een spelletje en wende pas op het laatst af. Gelukkig konden we veilig bij de draardjes liggen. Ook ditmaal rende hij met wapperende manen langs ons heen en het leverde prachtige foto’s op! Ook waren er een drietal veulens aanwezig waar we gezellig mee konden kroelen. Na deze Kroelsessie was er nog een hengst om op de foto te zetten. We begonnen met het maken van enkele blackfoto’s en daarna ging ook hij los in de weide. Ook deze hengst liet zich prachtig zien! Wat een geweldenaar!

Deze prachtige fotodag sloten we af met een heerlijke barbecue. Die hebben we ons goed laten smaken!

Dag 5 Het is alweer de aller laatste dag! Vandaag staat er iets op de planning waar een van de deelnemers in het bijzonder ontzettend naar uit keek. We gingen naar een Connemara fokkerij. Ook op deze fokkerij bleken er schattige veulens geboren te zijn. Dit was een veulen waar we wel iets meer afstand moesten bewaren omdat de merrie erg beschermend was. Dat gaf niet, kijken was ook al leuk! Hierna mocht de hengst op de foto. Al knorrend rende hij door de weide. Wat klonk dat grappig!

Na de sessie in de weide maakten we ook nog enkele portretfoto’s van hem. Met enkel een touwtje om zijn hals poseerde hij voor ons. Wat een braaf dier!

Ondertussen waren we voor de deelnemers nog een afsluitende verassing aan het voorbereiden. Er stond namelijk een hele gave Friese hengst op stal en die wilden de deelnemers eigenlijk graag op de foto zetten. Nou, dat kan geregeld worden natuurlijk! We begonnen weer met het maken van blackfoto’s en daarna mocht hij zijn kunsten ook nog in de weide laten zien. Na het fotograferen van deze hengst hebben we nog een Frederiksborger en een leuke Rodblakk Fjord gefotografeerd voor een mooie Magnoliaboom.

Toen ook dit was gebeurt was het tijd om weer terug te gaan richting huis, de reis was ten einde. We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde reis!

1 thought on “Berghof Rod 2015”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.