De reis naar Tunesië

Tijdens deze reis was ik onderdeel van de begeleiding van Horse Photo Experience, we zijn richting het magische Djerba, Tunesië gegaan met een aantal deelnemers. Lisa Dijk en Marlinda van der Spek waren de twee andere begeleidende fotografen.

Dag 1 In Nederland is het koud, zo’n 16 graden, mistig en bewolkt. Dit maakte het extra leuk om richting het zonnige en warme Djerba te gaan! We gingen daar zo’n 32 graden tegemoet! Absoluut geen straf, een stukje extra zomer waar we in Nederland de herfst al mochten vieren. Vanuit het vliegtuig was al goed te zien dat we in een totaal andere wereld aankwamen. Overal waren palm- en olijfbomen te zien die stonden te wuiven in een warme bries, de grond was rood-bruin en de hele omgeving gaf een tropische en warme sfeer. Bij het vervoer naar de verblijfsplaats kregen we al een mooie tour over het eiland, we reden door een aantal plaatsjes en konden in de verte ook Flamingo eiland al zien, waar we een shoot gepland hadden. De omgeving was prachtig!

Op de verblijfsplaats aangekomen, Djerba Zitouna Stables, maakten we uitgebreider kennis met elkaar, op het vliegveld hadden we elkaar al gesproken en in het vliegtuig zaten we niet te ver uit elkaar, maar op stal was toch een relaxtere sfeer. Ook kregen we ‘s avonds een heerlijke Tunesische avondmaaltijd voorgeschoteld. Wat kon onze gastheer goed koken! Dat wordt genieten de hele week!

Dag 2 Vandaag staan de eerste fotoreportages op de planning! We beginnen ‘s ochtends al in de vroegte, rond een uurtje of 7, te fotograferen in de paddock. Dan staat de zon nog laag en kunnen de paarden dansen met hun schaduw evenbeeld. Ze galopperen flink door hun Tunesische paddock en doen flink wat stof opwaaien, erg mooi voor de foto’s! Raqas, Flavio, Zarrouk en Nassim doen flink hun best voor ons en het levert prachtige platen op!

‘s Middags deden we rustig aan om zo genoeg energie over te houden voor de reportage met avondlicht in de olijfboomgaard. Kalife, Nassim en Maktoub konden allen in volledige vrijheid rondrennen voor ons. Ze lieten zich prachtig zien en in combinatie met de zakkende oranje zon leverde dit wederom prachtbeelden op! En als toetje werd Chems rond gelongeerd terwijl de zon al aan de horizon stond. Wat een snoepje was het!

Dag 3 De wekker ging al in de vroegte. Zenuwachtig hinnikten Kalife, Darius en Zarrouk terwijl we om vijf uur al weg reden met enkel het zilveren licht van de volle maan. Wat een magische rit! We werden begeleid door het gezang uit de moskee en het gehuil van de wilde honden in de verte. Dit alles om nog voor zonsopkomst op het strand te zijn. Dit was een hele bijzondere rit, eentje die me altijd bij zal blijven! De zonsopkomst op het strand was de kers op de taart! Zoiets doet een fotografenhart sneller kloppen! De lucht begon al snel oranje, rood en roze te kleuren en niet lang daarna verscheen de gele zon in al haar pracht en praal. De paarden spetterde voor ons door het water en we konden prachtige foto’s maken! Na deze geweldige reportage gingen we weer op stal aan voor een welverdiend ontbijt. ‘s Middags was het tijd voor een buitenrit door het Tunesische platteland en ‘s avonds kregen we weer zo’n heerlijk diner voorgeschoteld.

Dag 4 Vandaag was het tijd om ‘s ochtends rustig aan te doen, we begonnen met een heerlijk ontbijt om daarna op ons gemakje richting de olijfboomgaard te gaan en daar te fotograferen. Nassim ging helemaal los en galoppeerde op zijn gemakje heen en weer voor ons en ook Obama stond prachtig model met een mooi hoofdstel voor enkele portretfoto’s. Die middag hadden we nog iets leuks op het programma! Terwijl de paarden naar Flamingo eiland werden gereden werden wij daar per auto naartoe gebracht om in de tussentijd te picknicken. Heerlijk tussen de wuivende palmen zaten we daar aan de azuurblauwe zee waar we even later, wanneer de paarden aankomen, een spetterende reportage zouden doen. Wat een machtig gezicht om de paarden het water uit te zien springen!

Dag 5 Op verzoek hebben we nog een reportage in de paddock gedaan. Kalife en Maktoub maakten de mooiste bokkensprongen terwijl ze om elkaar heen dansten en ook Darius en Chems lieten zich van hun beste kant zien terwijl ze het paddock door racete. ‘s Middags hebben we een dromedarisrit gemaakt op het strand. Dat zit wel heel anders dan een paard! Terwijl we rustig heen en weer gewiegd werden konden we genieten van het mooie uitzicht. Het was ook de hele tijd al zulk mooi weer! Bij terugkomst hebben we nog een reportage gedaan in de olijfboomgaard met zakkende zon. Raqas rende voor ons rond en na deze fotosessie werden we getrakteerd op een heerlijke barbecue, wat een luxe!

Dag 6 Tijd voor wat echte ontspanning! We werden afgezet op het strand en namen daar plaats op ligbedjes onder een rieten parasol aan het witte strand. Wat een tropisch gevoel! Tijdens de verfrissende duiken namen we een kijkje door een snorkelbril en zagen we allerlei tropische visjes tussen ons door zwemmen, wat leuk! En uiteraard zouden wij onszelf niet zijn als we niet stil konden blijven zitten… Na wat onderhandelen hebben we een stel waterscooters gehuurd en zijn we over de oceaan gaan racen. Yeah, wat een kick! ‘s Middags hadden we een strandrit met de paarden op het programma. Waar we in het binnenland nog rustig reden was het op het strand tijd voor een goede rengalop! Op het strand reden er op dat moment nog quads, maar daar moesten de paarden natuurlijk makkelijk van kunnen winnen! Zoef, daar gingen ze! In de verte werden we nog getrakteerd op de silhouetten van flamingo’s tegen de oranje zakkende zon. Terwijl we terugreden begon de scherming al in te treden en begonnen de moskeeën weer te zingen, een mooi achtergrond geluid voor de rit terug.

Dag 7 Inmiddels zijn we al bij de laatste dag aanbeland. Er staat nog één reportage op de planning in de olijfboomgaard.

En ‘s middags brengen we een bezoek aan het stadje Houmt Soukh. Ook weer heel bijzonder om zo eens mee te maken, de sfeer is zo ontzettend anders dan in Nederlandse steden. De verkopers spraken je allemaal aan en probeerden te schatten waar je vandaan kwam. Veel verder dan “Frankrijk”, “Duitsland” of “Engeland” kwamen ze niet omdat Djerba voor Nederlanders geen populaire bestemming is. We werden vaak aangesproken als “Heidi”. Er waren een hoop kleine winkeltjes om eens in rond te kijken, en anders dan in Nederland, is het hier de bedoeling om te onderhandelen. Iedereen kocht wat souvenirs voor het thuisfront en na enige tijd was het dan alweer tijd om naar huis te gaan. Dit was een reis om nooit te vergeten! Geniet van een overzicht van de foto’s hieronder!

[URIS id=2375]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.