Backup je foto’s, 5 belangrijke tips

Did you know there is an English version of this blogpost?

Je hoort het vaak: heb je nét je nieuwe foto’s op je harde schijf gezet…. Crasht hij! Foto’s niet meer te redden, of tegen een hoog tarief bij een gespecialiseerd bedrijf. Als fotograaf is het belangrijk om een goede backup bij te houden. Hier enkele tips om jouw foto’s veilig te stellen:

1. Zet je data op meerdere schijven
Zorg dat je data niet op één schijf staat, maar houd twee schijven bij. Een mogelijke constructie kan zijn om je interne hardeschijf als werkschijf te gebruiken en direct bij import je foto’s kopiëren naar een externe harde schijf. Deze schijf leg je weg, los van de stroom en computer (mocht er een stroomstoring of blikseminslag plaats vinden, kan het zijn dat je computer kapot gaat, maar dan heb je in ieder geval nog al je foto’s).

2. Zorg voor een backup op een andere locatie
Zorg voor een backup op een andere locatie. Dit is voor het geval er een brand, overstroming of andere ramp plaats vind in je huis waardoor je schijven op die locatie onbruikbaar worden. De backup op een andere locatie kan ook online zijn. Tegenwoordig zijn er veel opties. Verdiep je eens in opslaan in the cloud.

3. Backup je data
Niet alleen je foto’s backuppen, maar houd ook je data bij. Als je de kost verdient met fotografie moet je de facturen bewaren, als je ze kwijtraakt heb je een probleem met de belastingdienst. Hiervoor kan je een fikse boete krijgen. Als je de factuur naar jezelf of de klant hebt gemaild heb je in je e-mail client (zoals gmail) een backup staan. Daar kan je vaak nog veel terug vinden. Maar zorg er toch voor dat je administratie ook op beide schijven erbij komt te staan.

4. Koop grotere schijven
Koop je een nieuwe schijf? Kies dan liever wat meer MB’s. Vaak zijn grotere schijven per MB minder duur. Het zou zonde zijn als je jouw data moet splitsen tussen verschillende harde schijven. Dit zorgt voor veel meer gedoe. Hoewel hier de meningen over verschillen, er zijn ook fotografen die juist liever meer kleinere schijven hebben omdat er dan minder kwijt kan raken bij verlies van een schijf. Dit is uiteraard net wat je prettiger vind.

5. Verdiep je eens in een NAS
En nog een tip, verdiep je eens in de NAS. Dit is een apparaat die bestaat uit meerdere schijven. Hier staan je foto’s nét wat veiliger op dan een reguliere schijf. Als er een schijf kapot gaat is de NAS, dankzij de manier waarop hij opslaat, toch nog alle data redden en kan je vaak op tijd voorzorgsmaatregelen treffen om je data veilig te stellen.

Is het jou al overkomen dat je foto’s of data kwijt bent geraakt?


Foto’s door: GotCredit, daryl_mitchell en  Kārlis Dambrāns

Wil je dit artikel op pinterest opslaan? Dan kan je een van deze afbeeldingen gebruiken:

Have you ever lived through the nightmare of losing your photographs due to a poor backup schedule? Implement these tips and never worry again!
Is your worst nightmare to loose all your photographs one day? Don't wait for that day and use this tips to have a good nights sleep!
My toptips for a proper backup schedule for your photographs. Don't loose them!

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Theia Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Theia
Gast

Great post. These tips are super helpful! Thanks for sharing ♥️ ♥️ If you want to check if you have fake followers in Instagram, do check out our Influencer Auditor at https://www.influencerauditor.com/

Xoxo,
Theia