• Voor al uw Paarden- Fotografie
  • En uw Huisdieren- fotografie
  • Lees meer in Mijn blog!
blogreflectiescherm

Als fotograaf heb ik een aantal accessoires standaard in mijn fotografie uitrusting. Eentje daarvan is een reflectiescherm.
Een reflectiescherm kan op verschillende manieren handig zijn. In onderstaande foto is heel goed de “nut en noodzaak” van het reflectiescherm te zien in deze situatie.

Het zonlicht is ten tijde van de reportage vrij fel en komt van achteren. Hierdoor ontstaat er een mooi lichtrandje om het paard heen. In deze situatie was het reflectiescherm noodzakelijk om de schaduw in te vullen. Anders zou het paard een groot zwart gat zijn geworden omdat het licht van achteren komt. Dankzij het gereflecteerde licht zie je nu mooi detail in het paard. Ook veroorzaakt het reflectiescherm een mooi glimmertje in het oog van het paard. Vaak helpt zo’n scherm om een paard attent te laten kijken en de hals “er mooi op te zetten” (dit houdt in dat de hals mooi wordt gebogen door het paard).

Zelf maak ik gebruik van een reflectiescherm met twee kanten: goud en zilver. Het reflectiescherm wat ik gebruik is 110 cm groot, precies groot genoeg om een paardenhoofd uit te lichten. Heb je een kleiner scherm, dan kan je het paard niet goed uitlichten. Wordt het scherm groter, dan wordt het scherm minder handelbaar en als het dan een beetje waait heb je de grootste moeite het scherm in bedwang te houden (dit is soms met een scherm van 110 cm al lastig genoeg). Ik gebruik zelf meestal de zilveren kant omdat de gouden kant al snel gelig wordt, dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Dit is een kleine aanvulling op het blog “Hoe zit dat nu?

Deze foto is genomen in een tulpenveld in Noord-Holland. We fotografeerden daar met toestemming van de boer, het paard heeft telkens naast de tulpen gestaan en ik als fotograaf kon precies tussen een rij van tulpen liggen. Door dit lage standpunt ontstaat de waas in de foto die wel het gevoel van “in de tulpen staan” geeft. De foto is net wat vrolijker zo.

Nog enkele foto’s waarbij gebruik is gemaakt van een reflectiescherm.

Comments: 1
  1. Wat een mooie foto! Echt leuk om te lezen ook! Ik ga ook maar eens een reflectiescherm aanschaffen :).

Leave a Comment