• Voor al uw Paarden- Fotografie
  • En uw Huisdieren- fotografie
  • Lees meer in Mijn blog!
blogblack

Het maken van foto’s met een donkere achtergrond is al tijden erg populair. Deze techniek heeft dan ook over de jaren verschillende benamingen gekregen, zo staan dit soort foto’s onder paardenfotografen veelal bekend als “Black foto’s” terwijl het bij andere fotografen beter bekend staat als “Low key foto’s”. Een blackfoto is een foto van een paard (ander dier, mens of onderwerp) met een zwarte achtergrond. De naam  “blackfoto”  is geen officiele fotografieterm maar een benaming die voornamelijk onder paardenfotografen gebruikt wordt.

Low key is een term die bij meer disciplines in de fotografie wordt gebruikt. Er bestaat verdeeldheid over wat een lowkey foto precies is. Enkele definities zijn:

  • Term waarmee aangeduid wordt dat een afbeelding (meestal een foto) hoofdzakelijk donkere tinten bevat. Dat kan komen door de aard van het onderwerp, maar ook door kunstgrepen na de opname. De foto`s hebben vaak een duistere sfeer. Het tegenovergesteld is High Key.
  • Een donker beeld dat met opzet geen detail in de highlights heeft

a

a
Locatie
a
Om een goede black foto te maken, maak je goed gebruik van je omgeving. De locatie waar je de foto’s gaat maken is dus belangrijk. Op een open vlakte wordt het erg lastig. Je hebt een achtergrond nodig die van zichzelf vrij donker is.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: een stal, binnenbak, schuur, loods of een donker bos. Als je gebruik maakt van een stal, schuur of loods kun je het paard halverwege de deuropening zetten zodat het zonlicht op zijn voorhand valt. Vind je het mooier als het gehele paard verlicht is, kun je er voor kiezen om het gehele paard buiten de opening te zetten zodat de zon op het hele paard valt.

Met een beetje creativiteit zijn er nog vele andere locaties te bedenken waar je black foto’s kunt maken. Zo kun je gebruik maken van een stukje (donker bos), een rij struiken, een donkere muur, een muur in de schaduw of zelfs een trailer. Bij de trailer is het bij grotere paarden wel een uitdaging om dit goed te laten lukken omdat de ruimte smal is waardoor je maar een krappe zwarte achtergrond hebt, en de randen vaak een beetje glimmen omdat ze van metaal zijn.

Zwart achtergrond doek
Als fotograaf kun je er ook nog voor kiezen om een zwart achtergronddoek mee te nemen. Het duurt enige tijd voor het systeem is opgezet en afgebroken maar op deze manier heb je wel altijd een goede zwarte achtergrond bij je en ben je gegarandeerd van goede omstandigheden voor het maken van foto’s.

Schone omgeving
Dit houdt niet in dat de hele stal geveegd moet worden voordat je foto’s gaat maken. Maar als je gebruik maakt van een deuropening kan het zo zijn dat er op de achtergrond licht komt door een raam of dat er een glinsterend voorwerp ligt of hangt. Het is soms een kleine moeite om dat even op te ruimen of af te dekken (met bijvoorbeeld een paardendeken) maar het kan veel werk schelen in de nabewerking.

Soms kan je niets doen aan een lichtbron in de stal. Zorg er in dat geval dan voor dat je het paard en jezelf zo positioneert dat je er geen last van hebt. Zet het paard of helemaal voor de lichtvlek of zorg dat dit buiten het paard valt. Het wordt vervelend als de lichtvlek precies tegen het paard aan zit in de foto. Dat is het meest lastig weg te werken.

Waar let je nog meer op?
Tijdens het maken van blackfoto’s zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Het is dan makkelijk om de houding van het paard te vergeten omdat je als fotograaf ook met andere dingen bezig bent.  Een tip hiervoor is om eerst al je instellingen te regelen voordat je gaat fotograferen zodat je daar niet meer over hoeft na te denken tijdens het maken van de foto’s. Je hebt dan alle tijd en rust om ervoor te zorgen dat het paard er op zijn allermooist op staat en de eigenaar daarin te begeleiden. Bekijk tussen het fotograferen af en toe nog wel of je instellingen goed zijn. Hier mag je best je tijd voor nemen.

Vaak is het mooi om ervoor te zorgen dat de hals van het paard licht gebogen wordt en iets uitgestrekt. Er zijn enkele trucjes om dit voor elkaar te krijgen. Deze trucs variëren van het voorhouden van wat eten, het gebruiken van iets engs zoals een reflectiescherm tot het gek staan springen voor de neus van het paard.  Let er tijdens het fotograferen ook op dat de oren naar voren zijn gericht. Lees het HPE blog aandacht trekken van een paard voor nog meer tips!

Mocht je het hele lichaam van het paard op de foto zetten, kijk dan ook naar de benen. Vaak is het mooi om het paard (nagenoeg) vierkant te laten staan. Zorg ervoor dat het paard niet teveel naar één kant leunt, je ziet dan op de foto terug dat het paard niet helemaal rechtop staat.

Reflectiescherm
Tijdens het maken van een blackfoto kan het, afhankelijk van de omstandigheden, mooi zijn om een reflectiescherm te gebruiken. Je gebruikt een reflectiescherm om schaduwen in te vullen. Als de zon redelijk fel is waardoor je harde schaduwen krijgt kan het een mooi effect geven om deze in te vullen met de reflectie van het scherm.

Op het moment dat er veel bewolking is, heeft het vaak weinig, tot geen nut om een reflectiescherm te gebruiken. Als dit het geval is, kan je hem altijd nog gebruiken om het paard af te leiden of mooier te laten kijken.

Het reflectiescherm moet groot genoeg zijn. Veel paardenfotografen maken gebruik van een reflectiescherm van minimaal een meter breed. In principe heb je aan een dubbelzijdige (zilver en goud) scherm genoeg. Sommige fotografen vinden een daglichtscherm nog mooier (deze kleur zit een beetje tussen zilver en goud in).
Welke kleur van het scherm je gebruikt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Je kunt ervoor kiezen om je reflectiescherm op de volgende manier te gebruiken:

  • De gouden kant voor paarden met de kleur: bruin, zwart, palamino, cremekleuren
  • De zilveren kant voor alle andere kleuren paarden.

Wil je meer leren over het maken van blackfoto’s? Houd dan de nieuwsbrief en facebookpagina van Horse Photo Experience in de gaten! Daar worden workshops blackfotografie op aangeboden!
a

a

Comments: 0
Leave a Comment