• Voor al uw Paarden- Fotografie
  • En uw Huisdieren- fotografie
  • Lees meer in Mijn blog!
bloggratisfotograferen

Wat zeg je als fotograaf wanneer je wordt gevraagd of je gratis wilt fotograferen? Wat doe je als een goede vriend dit aan je vraagt? Een lastige situatie waarin nee zeggen erg moeilijk kan zijn.

Levi Wiggins, schrijver over fotografie vroeg aan 12 van zijn vrienden, die professioneel fotograaf zijn of ze een door hem georganiseerd evenement gratis wilde fotograferen en stuurde onderstaande e-mail:

Hoi!

Snelle vraag – en eerlijk, totaal geen druk. Volgende week donderdag organiseren wij een evenement op een klein industrieterrein bij je in de buurt en ik vroeg me af of jij met je camera wellicht beschikbaar bent om wat foto’s te schieten. We hebben helaas geen bugdet om de fotograaf te betalen, maar het kan echt goed zijn voor je naamsbekendheid en je hebt de mogelijkheid om te netwerken met een paar interessante mensen.

Ik probeer dit zo snel mogelijk geregeld te krijgen – dus als het je lukt, laat je dan zo snel mogelijk wat horen? Ik heb ook wat andere vrienden met camera’s benaderd, dus echt waar, geen enkele druk.

Alvast bedankt!

De antwoorden die hij kreeg waren onder te verdelen in drie categorieën:

Foto’s door: sboneham, Kolln Toney en Horla Varlan

Nee. Absoluut niet… (46%)

Er waren aardig wat fotografen die het aanbod om gratis te fotograferen op een directe, indirecte of hilarische manier afwezen. Hier zijn hun antwoorden.

Zach en Jody Gray, Nashvill, TN
Het eerlijke antwoord zou ABSOLUUT NIET zijn 🙂
“Goed voor je naamsbekendheid” en “netwerken” klinken allemaal mooi, maar het betekend absoluut niets.

Sarah Petty, Springfield, IL
Argh, ik zou willen dat ze zou kunnen. Ze heeft het die dag druk met een ander evenement…
Maar als ze die dag niet geboekt was, had ik gezegd: “Hey… Hoe lang zal het duren? Kan ze misschien 15 minuutjes langs komen onderweg naar iets anders? Nadat ik naar haar schema had gekeken. Omdat we je aardig vinden… 🙂 Of ik had Andria gestuurd als dat had gekund.

Peter Hurley, NYC
Gast, ik verdien $1200,- per uur aan iemand die ook maar even voor mijn camera verschijnt en ik heb het super druk. Ik zet geen stap buiten de deur met mijn camera om gratis te fotograferen. Het moet wel een heel goed doel zijn om dat überhaupt te overwegen.
Ik zou je graag helpen, maar ik heb het ontzettend druk nu en ik probeer vooral niet gek te worden. Dus voor mij zit het er niet in om gratis fotograferend rond te rennen. Sorry man.

Rory White, Nashville, TN
Haha, ik ga er van uit dat je een aantal mensen hebt benaderd, dus ik laat een andere fotograaf deze klus klaren. De contacten die je maakt door dit soort evenementen is vaak een grote “brandings”-fout van fotografen. Het leid naar andere GRATIS fotografie opdrachten, dus als je met fotografie  je geld wilt verdienen, is het een grote fout om te maken als fotograaf. Op het moment dat mensen je in de categorie gratis plaatsen – is het een laaaaange klim uit die kuil.

Ik heb zelf veel feestjes gefotografeerd vroeger en toen had ik volmondig JA gezegd! Maar na vele jaren waarin ik gecategoriseerd werd als feestjesfotograaf was het moeilijk om van dat imago af te komen en meer weloverwogen, geproduceerde fotoshoots te boeken. – In de gedachte van veel mensen zat ik in de verkeerde categorie. Ik moest bijna naar een andere plek verhuizen!

Jordan en Alaina, Nashville, TN
Hoewel ik het waardeer dat je mij vraagt, geloof ik dat mijn tijd en vaardigheden meer waard zijn dan de mogelijke naamsbekendheid die het zou kunnen opleveren. Ik begrijp dat er potentieel werk kan voortvloeien, maar ik ben nu op een punt in mijn bedrijf waarop ik geen tijd meer kan spenderen aan gratis opdrachten. Als professional zou je moeten begrijpen dat onze tijd en talenten, de producten zijn die we verkopen en daarvoor verdienen we een rendabele vergoeding. Als de foto’s zo belangrijk zijn voor het succes van het evenement, is het, het waard om daarvoor te betalen. Nogmaals, ik waardeer je aanbod en ik hoop dat je mijn reden om dit af te wijzen begrijpt. 

Foto’s door: Jean-Etienne Minh Duy Poirrier, Jean-Etienne Minh Duy Poirrier en Damien D.

Ook zeiden er een paar misschien en ja (31%)

Leeann Marie, Pitssburg, PA
Heel cool! – welkom in deze buurt! Kan je me iets meer vertellen over het evenement? Aangezien je op zoek bent naar een gratis fotograaf, wil ik er graag zeker van zijn dat het wederzijds voordelig is om te komen fotograferen.
Stuur me wat details en dan kijk ik verder wat we kunnen doen!

Jim Cook/SeHeWe, Nashville-achtig, TN
Het grootste deel van het jaar zou ik ja hebben gezegd omdat jij het bent. Ik heb geen naamsbekendheid naar andere fotografen nodig omdat ze me niet betalen en omdat we vaak al een jaar vooruit volgeboekt zijn heb ik ook geen extra werk nodig. Maar als jij iets nodig hebt zou ik het zo doen, dat je een vriend bent is genoeg reden.

Ali+Laura, Noord Ierland
Bedankt dat je ons benaderd om op je evenement te fotograferen! Omdat we op dit moment ondergesneeuwd zijn in het werk, is betaald werk natuurlijk onze prioriteit.
Met dat in gedachte, als je wilt, kunnen we langs komen met onze social booth studio, zodat we het op kunnen zetten zodat de gasten op je evenementen voor een kleine vergoeding kunnen worden gefotografeerd, zodat we in ieder geval onze kosten kunnen dekken.
Als dit iets is wat je verder wilt bespreken, geef ons een belletje en dan hebben we het erover.
Liefs,

Foto’s door: Didier Baertschiger, Giuseppe Milo en Moyan Brenn

De italiaanse afwijzing (23%)

Zou het toeval zijn dat 23% van de ondervraagde fotografen met letterlijk dezelfde specifieke redenen kwamen waarom ze niet gratis konden fotograferen? Blijkbaar is er een gemeenschappelijk en redelijk antwoord op de “Wil je gratis fotograferen?- vraag. Dus voel je jezelf er niet lekker bij om “ja” of direct “nee” te antwoorden, overweeg dan de “italaanse afwijzing”.

Of je echt naar Italië gaat mag je natuurlijk zelf weten. Misschien ben je op een dag in Italië, hoop je. Of misschien maak je plannen om een reis naar Italië te plannen. Misschien ga je ook echt. Alles wat je hoeft te doen is het voorbeeld van deze fotografen van wereldklasse te volgen en te antwoorden met “Ik ben dan in Italië”, of iets soortgelijks.

The Grovers, Costa Mesa, CA
Bedankt dat je aan ons hebt gedacht, maar we zijn tijdens het evenement op reis naar Italië. Veel geluk met je evenement!

Jasmin Star, Cali

Automatisch antwoord:
Hallo en bedankt voor het schrijven!
Ik ben op reis naar Seattle, Zweden en Italië de komende drie weken, maar ik zal dinsdag, 27 oktober terug zijn in de studio. Ik zal mijn best doen om de e-mail op tijd te beantwoorden, maar ik waardeer je geduld enorm als ik niet op tijd kan antwoorden. Als je een onmiddelijk antwoord nodig hebt, neem dan alstjeblieft contact op met mijn assistent Tami, en zij zal haar best doen om aan je wensen tegemoet te komen.
Shine on,

Kevin Swan, KISS, USA
Ik vertrek vandaag naar Italië, terug op de 28e.

 

Wat zou jouw antwoord zijn op een dergelijk mailtje?

Bron: Petapixel, Levi Wiggins

 

 

 

Comments: 1
  1. Super bedankt voor de tips! De Italiaanse afwijzing vind ik super handig! Die ga ik misschien ook wel eens gebruiken 😀

Leave a Comment