hoeschoonisjouwcamera

De titel van dit blog bericht vraagt het al, hoe schoon is jouw camera eigenlijk?
Heb jij je camera wel eens laten reinigen? Of word het eens hoog tijd?

Het laten reinigen van je camerasensor is erg belangrijk, word je sensor vies, dan zul je dit terugzien op foto’s. HPE reisde af naar Chipclean in Heumen om daar het fijne te vragen en onze camera’s eens grondig te laten reinigen.

Ton Niessing, de eigenaar van Chipclean heeft verschillende beroepen uitgevoerd voordat hij 10 jaar geleden Chipclean oprichtte. Zo is hij slager geweest waardoor hij weet hoe je alles goed schoon kunt krijgen, heeft hij op de chip afdeling bij Philips gewerkt en is hij jarenlang sportfotograaf geweest. Al deze beroepen samen waren een perfecte combinatie voor Chipclean.

Ton maakte als eerst een test foto van een blauw oppervlak. Op een foto van de kleur licht blauw kan je namelijk goed al het vuil op je sensor bekijken.

Hieronder zie je een foto gemaakt met de Nikon D7000 waarvan de sensor nog nooit is gereinigd.

sensor vies

Zo op het blauw moet je misschien nog een beetje goed kijken om het te kunnen zien. Maar zet je de foto in photoshop op automatische Levels, dan krijg je wel een heel gruwelbeeld te zien. Dit is allemaal stof wat je op deze sensor ziet.

vieze sensor

Voor wie zich nog afvroeg of een filter op je lens nu veel uitmaakt qua kwaliteit of niet, is op de foto hieronder heel goed te zien. De filter op dit objectief is niet eens een goedkope, deze kost namelijk al rond de 100 euro en toch kun je zelfs hier heel goed zien wat een filter nu doet met je foto.

vieze sensor met filter op de lens

Ton ging aan de slag met het reinigen van deze camera en wat een wereld van verschil toen hij klaar was. Hij maakte weer een foto van het blauwe oppervlak en liet ons de foto op zijn computer zien. Geen stofje meer te zien! Hooguit wat dode pixels.

gereinigde sensor

In een gemiddelde ruimte, zweven zo’n 30.000 tot 70.000 stofdeeltjes per kubieke meter. De ruimte waarin Ton de camera’s schoonmaakt bevat maar 0 tot een maximum van 10 stof deeltjes per kubieke meter. Heel wat minder dus en dat is ook wel nodig. Als je een camera in een ruimte met heel veel stofdeeltjes schoon gaat maken, word het er namelijk niet schoner op. Daarom is het zelf reinigen van je camera, of het laten reinigen van je camera bij een ander bedrijf ook niet zo toereikend als de manier waarop er bij Chipclean word gereinigd. Hoe het proces van het reinigen van je camera er precies aan toe gaat bij Chipclean is verder ook geheim.

Ton liet ons ook enkele voorbeelden zien van mensen die zelf hun sensor hebben geprobeerd te reinigen.

Foto 1: Sensor gereinigd met een nat doekje:
Foto 2: Gereinigd in de badkamer (vochtige omgeving) met als gevolg schimmel op de sensor:
Foto 3: Zelf gereinigd met als gevolgd dat er nog stof en haren op de sensor zitten.

zelf gereinigde sensor
zelfgereinigde sensor
zelfgereinigde sensor
Schokkerend niet?

Hieronder nog even de voor en na foto te reinigen van de sensor door Chipclean.

vieze sensor
gereinigde sensor
Overtuigd? Ga zeker een keer bij Chipclean langs, je zult er geen spijt van krijgen! En als je er toch bent, kun je jouw camera en objectieven ook na laten kijken en kalibreren. Dat kan namelijk ook bij Chipclean! Kijk voor meer informatie op www.chipclean.nl

 

Comments: 0
Leave a Comment