blogbackup


Deze blogpost is geschreven voor het blog van Horse Photo Experience.

Je hoort het vaak: heb je nét je nieuwe foto’s op je harde schijf gezet…. Crasht hij! Foto’s niet meer te redden, of tegen een hoog tarief bij een gespecialiseerd bedrijf.

 Als fotograaf is het belangrijk om een goede backup bij te houden. Hier enkele tips om jouw foto’s veilig te stellen:


1. Zet je data op meerdere schijven

Zorg dat je data niet op één schijf staat, maar houd twee schijven bij. Een mogelijke constructie kan zijn om je interne hardeschijf als werkschijf te gebruiken en direct bij import je foto’s kopiëren naar een externe harde schijf. Deze schijf leg je weg, los van de stroom en computer (mocht er een stroomstoring of blikseminslag plaats vinden, kan het zijn dat je computer kapot gaat, maar dan heb je in ieder geval nog al je foto’s).


2. Zorg voor een backup op een andere locatie

Zorg voor een backup op een andere locatie. Dit is voor het geval er een brand, overstroming of andere ramp plaats vind in je huis waardoor je schijven op die locatie onbruikbaar worden. De backup op een andere locatie kan ook online zijn. Tegenwoordig zijn er veel opties. Verdiep je eens in opslaan in the cloud.


3. Backup je data

Niet alleen je foto’s backuppen, maar houd ook je data bij. Als je de kost verdient met fotografie moet je de facturen bewaren, als je ze kwijtraakt heb je een probleem met de belastingdienst. Hiervoor kan je een fikse boete krijgen. Als je de factuur naar jezelf of de klant hebt gemaild heb je in je e-mail client (zoals gmail) een backup staan. Daar kan je vaak nog veel terug vinden. Maar zorg er toch voor dat je administratie ook op beide schijven erbij komt te staan.


4. Koop grotere schijven
Koop je een nieuwe schijf? Kies dan liever wat meer MB’s. Vaak zijn grotere schijven per MB minder duur. Het zou zonde zijn als je jouw data moet splitsen tussen verschillende harde schijven. Dit zorgt voor veel meer gedoe.

Hoewel hier de meningen over verschillen, er zijn ook fotografen die juist liever meer kleinere schijven hebben omdat er dan minder kwijt kan raken bij verlies van een schijf. Dit is uiteraard net wat je prettiger vind.


5. Verdiep je eens in een NAS

En nog een tip, verdiep je eens in de NAS. Dit is een apparaat die bestaat uit meerdere schijven. Hier staan je foto’s nét wat veiliger op dan een reguliere schijf. Als er een schijf kapot gaat is de NAS, dankzij de manier waarop hij opslaat, toch nog alle data redden en kan je vaak op tijd voorzorgsmaatregelen treffen om je data veilig te stellen.

 Is het jou al overkomen dat je foto’s of data kwijt bent geraakt?

b903cad24bd4797e909353170bfb59ece989a16f36086

Foto’s door: GotCredit, daryl_mitchell en  Kārlis Dambrāns

Comments: 0
Leave a Comment